05 desember 2015

Hva er et hjem uten kjøkken?

Hva skylder vi våre gamle? Et skikkelig måltid? En kule i nakken? - spør Joacim Lund i Oslo By De kalles sykehjem, pleiehjem, gamlehjem. Men hva slags hjem er det som ikke har kjøkken, spør han videre. 

- Det fikk meg til å tenke tilbake og skrive ned mine erfaringer fra institusjoner

Jeg har jobbet som faglært kokk på flere institusjoner der det har vært kjøkken, hvor eldre og syke har vært beboere og pasienter. Til felles har vært matgleden. De som har vært oppegående nok har kommet tuslende en halvtimes tid før maten skal serveres, og har satt seg i spisesalen eller tilhørende dagligstuer hvor de kunne kjent på matlukten, hvor de har gledet seg til middag der lukten av nystekt middag har fylt hjemmet deres. Det har også vært en sosial stund mellom beboere, som har delt lukten og matgleden seg mellom, der de har samlet seg i god tid. Fra kjøkkenareal har man ofte kunnet se de og man har vekslet ord med de under opplegg av mat, og snakket med de i pauser. De fortalte ofte at det luktet så godt, og at de gledet seg til middagen. Mange ganger fortalte de om ting de synes var godt, og som de har lyst på, så kjøkkensjefene lett kunne snappe opp matønsker og tilpasse det innimellom til beboerne. Til felles glede og trivsel på hjemmene. Slike tilbakemeldinger når ikke frem til kjøkken fra beboere fra hjem der mat blir utkjørt, som mangler egne kjøkken i dag. Det er i høy grad livskvalitet, der maten er noe av de få gleder de har igjen i livet når de er kommet til siste veis ende. Skal man ikke unne de gamle og syke den lille glede? Hvor simpel kan politikere og mennesker bli mot de som ingen ting har lenger, ved å ta fra de også denne gleden i livet?

Jeg har også jobbet på andre siden. Ved sykehjem hvor de har fått mat tilbrakt ferdig.
Mange pasienter trenger mye hjelp med maten, både for å skjære opp og bli puttet maten i munnen. Mange har knapt med og dårlige tenner, som gjør spisingen til en tidkrevende prosess. Derfor tar det lang tid å få all maten ut på bordene til beboerne og få mat i alle. Lunken middag er mer regel enn unntak ved slike institusjoner. Når maten er kald, så avgir den ikke så mye duft i rommet eller foran nesen. Maten kommer ofte porsjonsvis i sousvidepakninger a la "Fjordland". Nitriste greier!

Man burde sette stortingspolitikere på den type mat i sine sammenkomster. La de selv føle litt på "trivselen". Der de selv unner seg kun det beste i politiske samlinger.
DE skulle hatt mer juling enn mat! - Som sørger så dårlig for de eldre som har født og fostret de!

Med disse nedleggelser av kjøkken rundt om i institusjonene så raserer de samtidig norsk arbeidsliv for arbeidsplasser, der mange kokker og kjøkkenassistenter er blitt overflødige i arbeidslivet. Hva skal folk jobbe med i fremtiden der arbeidsplasser blir effektivisert bort på slik måte, for å spare penger for staten, der de på den andre side må punge ut til arbeidsledige med trygder fra NAV?
Den høyre hånd vet ikke hva den venstre gjør der hos politikere lenger. Snakker de aldri med sine eldre og syke selv, så de får informasjon om hvordan de eldre og syke har det og opplever det? Økonomene som regner profitt på dette, - hvilke kunnskaper har de om de samfunnsmessige ringvirkningene fra disse besparelsene de har kommet frem til?

Det er på overtid å tenke på menneskelige verdier her i dette landet. Forkast holdninger som at det er en "eldrebølge" - en uproduktiv kvegflokk! Det er mennesker for faen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.