17 februar 2013

Boken Arbeiderpartiet ikke vil du skal lese.

Arbeiderpartiet stanset en bok om KGB-spioner i Norge. Hvorfor gjorde de det? Jens Stoltenberg sa at vi skulle ha mer åpenhet etter Utøyahendelsen. Mer åpenhet er da bra, men bør ikke det gjelde Arbeiderpartiets aktiviteter også?
I 2001 var ei bok om norske politikeres forhold til KGB på 70- 80 tallet på vei. Britenes utenriksetterretning, M16, forhåndsvarslet POT, står det i Dagbladet. Boken som den russiske KGB-avhopperen Vasilij Mitrokhin skrev sammen med historikeren Christopher Andrew ble aldri utgitt står det videre å lese, for Arbeiderpartiet fikk stoppet boken. Mitrokin døde i 2004. Jeg vet ikke hva han døde av, kanskje noen av leserne vet? Han hadde fri tilgang til Mitrokhin-arkivet og boken handlet om spionspillet i nord. På grunn av Norges forhold til NATO så sendte Britisk etterretning materialene til norske myndigheter for gjennomgang, hvor da AP stoppet boken fra å bli utgitt.
Det kom frem i boken at Treholt ikke var den eneste KGB-spionen, noen fra UD og Arbeiderpartiet stod fortsatt på lista. En av de stod også i STASI-arkivet, hvor denne ble navngitt i boken, og i Arbeiderpartiet fikk de totalt sjokk, står det å lese i Dagbladet. Torvald Stoltenbergs navn er nevnt som en som ble dratt inn for å stoppe boken, noe han benekter i artikkelen som vist til i link. Thorbjørn Jagland hadde nektet å kommentere saken. Han var på reise står det, men han ville vel gitt noen kommentarer i en så viktig sak, om det ikke var for å gjemme seg? Mer åpenhet... la oss få det, Jens Stoltenberg. Uten at folk skal frykte for sine liv, der man er med og avslører hemmelighetskremmeriene.

Det kan se ut som boken er utgitt i England nå:
The Sword and the Shield: The Mitrokhin Archive and the Secret History of the KGB av Christopher Andrew.Kodenavn "Steklov". En artikkel i VG fra 24.10.00

Ikke alle får nick tildelt av KGB, men Jens Stoltenberg er ikke som andre gamere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.