23 mai 2013

Opptøyene i Stockholm

Angrepene startet i vestre bydel av Stockholm søndag kveld, der 40-talls ungdommer gikk berserker, og etterpå har opprørene spredd seg til flere områder av Stockholm. Siden har de herjet hver kveld og natt. I Husby har en gård fra 1800-tallet blitt påtent og vandalisert, en skole er også påtent og mange bilbranner. Brannmenn, politi og hjelpemannskaper er blitt angrepet med steinkasting. En politimann ble truffet i hodet av stein. Jeg så Expressens- livesending fra området disse kveldene og hørte reporteren lese opp hva en av brannmennene som ble angrepet skrive til vandalene på Facebook:

- Det var sterkt å høre dette satt opp mot den vandalisme som herjer hvor disse muslimske innbyggerne som er i sterkt flertall i områdene, har herjet villmenn siden søndag kveld.
Vandalene fra østblokklandene har spredd sine herjinger til Skärholmen, der en skole er satt i brann, bilbranner også der og steinkasting. I Jakobsberg har en politistasjon blitt tent på, en butikk og en bank og flere bilbranner. I Fitja var det containerbranner og bilbranner. I Tensta ble en skole tent påI Rinkeby, Skarpnäck, Kista og Norsborg var det også bilbranner og steinkasting. Onsdag kveld ble en restaurant i Skogås satt fyr på. Totalt biler meldt satt i brann, onsdag kveld, er 60talls biler påtent. Hva koster disse herjingene? De burde kanskje få opp ett innvandrerregnskap også i Sverige, som i Norge?
Onsdag kveld uttalte politiets representant, Lars Bjurström på Expressens livesending at de til da hadde vært defansiv i forhold til pøblene, men at de i går kveld hadde gått mer offansivt ut. Han sa de nå prioriterer liv og helse, og spredningsrisikoen.
Senere er det meldt om at det i løpet av natt til torsdag har vært vandaler på ferde også i Bäckby. En bil er satt i brann der og flere vinduer er knust. På Bäckbykiosen har en ungdomsgjeng tagget "För Husby".

Aftenposten i Sverige har intervjuet noen ungdommer. Intervjuobjektene sier at ungdommene ikke bryr seg om 69 åringen som ble drept av politiet, de bruker anledningen kun som påskudd til å fyre løs og herje. Ungdommene tror de kan gjøre hva de vil uten konsekvenser. Den ene av de sier at ungdommene synes det er kult å være voldsomme mot politiet.
I svenske debattforum omtaler mange herjingene som at det nå er borgerkrig i Sverige.
Anbefaler alle å følge livesendingen på Expressen om kveldene, som har video-overføringer og reportere på gjennom hele kvelden og natten, når det står på.

"Tack til David M. Berntsson som delar med sig av detta:

"Och vad vinner man på att elda upp grannens bil, eller syskonens dagis, eller stena brandmän som försöker släcka elden? Ni snackar om en tuff uppväxt i ett land som har det mesta fritt. Ni snackar om en tuff miljö i ett egentligen ganska lugnt och i vanliga fall stillsamt område där man har alla möjligheter att blomstra om man vill. Hade varenda kotte tagit sig tid och arbeta sig vidare istället för att motarbeta allt som har med lag och ordning att göra, om man hade vänt all hat och skit man tydligen står ut med och gör något vettigt åt det, bygger sig själv starkare så hade man kommit någonstans.

Men istället så ska man tycka synd om sig själv, och tro att man inte kan få jobb eller utbildning pga att man är invandrare eller bor i ett visst område. Hade gladeligen anställd varenda kotte, oavsett ursprung om jag sett att individen har potential och vill utvecklas. Kommer man in med en hoodie med en halvtaskig attityd eller bara skickar CV över mejl så kan man inte räkna med något annat än nej, OAVSETT vart fan du bor någonstans.

Så trött på allt snack om att man inte har några möjligheter och alternativ. Är uppvuxen utkanten av Göteborg, förlorare min pappa innan han såg min 18-årsdag, har använt de flesta droger man kan använda och mått därefter. Men inte fan har jag lagt mig ner. Ställ er upp och gör någonting åt ert såkallade elände istället för att tro att Mr. Svensson på Sahlgrenska ska komma med ett läkardiplom i handen på er.

Var en förebild för nästkommande generation, visa hur man går till väga. Visa era föräldrar att ni kan komma ifrån områden ni en gång ogillat så mycket. Sluta skyll på alla andra.""


Aftonbladet skriver at angrepene på politiet i forstadene har vært et stort arbeidsproblem ett års tid.

Man kan undres over hvorfor norske medier ikke dekker saken bedre. Dette kan like godt spre seg til Norge. Der det allerede ligger mange spenninger i Grorudalen.
Senest i 2009 i demonstrasjonen utenfor Israels ambassade i Oslo, hadde vi lignende opptøyer her i landet, der politiet måtte bruke tåregass og vannkanoner mot demonstrantene.

Les også:
– Det er ikke kinesere og amerikanere som driver opptøyer, alle tilhører den muslimske kulturen. Det må vi være ærlige om, sa Tybring-Gjedde til NRK.

Somalia er nå sikkert nok til at Danmark kan avvise somaliske flyktninger og sende de tilbake til hjemlandet, fastslår Flyktningerådet i ny avgjørelse. 
Det er kanskje på tide at også Norge begynner hjemsendingen av somaliere som fyller opp norske fengsel og norske arrester?

Hvorfor blir ungdommer og mennesker som de er?
Kom over en god kronikk av Calle Paulsson, som er ungdomspoliti i Helsingborg, som spør hvor alle foreldre har tatt veien. Anbefaler alle og spesielt foreldre å lese den.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.