30 oktober 2012

Kameraderi kostet 17 mennesker livet i flyhavariet på Grytøya, under AP-regjeringen i 1972.

Den 11. juli i 1972 styrtet en militær Twin Otter med 17 personer i, derav mange barn, på Grytøya ved Harstad. Alle som var med døde. Årsaken til flystyrten var at piloten som var major av rang var drita full. Hans alkoholisme var godt kjent i forsvaret og sivilbefolkningen som kjente han. Forsvaret hadde og har plikt til å nekte alkoholikere å flyge, men ingen reaksjoner ble satt i kraft og de godtok at han førte fly med ansvar for mange passasjerer. Hadde forsvarets ansvarlige gjort jobben sin ville ulykken ikke skjedd.
Den 5.mai 2005 ble den militære havarirapporten frigitt etter krav fra de pårørende.
Det var Trygve Brattelies første regjering (AP) som regjerte også på den tiden. Forsvarsdepartementet under  AP visste om årsaken til ulykken og hemmeligstemplet rapporten. Kameraderiet i AP var sterkt utbredt allerede da. Det ble hevdet i reportasjen av nåværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen at rapporten ble hemmeligstemplet for å beskytte kona til flygeren.
Men kunne det ikke falle inn myndigheter at ofrene for denne alkisen hadde rett på å få vite sannheten. Er det viktigere å beskytte gjerningsmannens kone enn å la pårørende til alle døde få vite sannheten? Kammeraderiet... AP. Er det ikke svindel, så er bedragerioperasjoner over hele linja. En kultur innen denne mafiaen som ser ut til å ha gått i arv fra lang tid tilbake.
Media var lojale mot AP også da, avisene unnlot å skrive saken og omtalte den ikke mer etter at ulykken var  skrevet. Det tross at hele 17 mennesker mistet livet. Hvor var, og ER medias ansvar for å dekke det som skjer i dette samfunnet? Hvordan kan man stole på norsk presse som er så til de grader kjøpt og betalt av denne statsmakten som igjen avsløres i å drive sin skitne mafiavirksomhet?!
Pårørende fikk ikke billighetserstatning, noe de kunne fått om dette ble kjent for de tidligere. Har ikke staten et moralsk ansvar for å rette opp dette?
Det er så populært å henvise til CSR (Corporate social responsibility -CSR), bedriftenes samfunnsansvar. Men hvor er samfunnsansvaret til denne statsmakten. Da som nå, vrir de seg unna ansvaret.
Dokumentaren som er laget om saken, og sendt i Brennpunkt 30.10.12 ligger her.

Først 40 år etterpå kommer beklagelsen fra Forsvarsdepartementet.

Det er på tide å stille AP-politikere til veggs for sine gjerninger. Det er tid for å lese seg opp på den politiske historien siden 2.verdenskrig, så disse kameratene får sine rettmessige ettermæler i historiebøkene i framtiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.